Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 22.04.2024 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je žiro račun

Što je žiro račun, a što tekući račun?

Naš školski sustav uložio je velike napore da nas nauči o prvim civilizacijama, o glasovnim promjena u našem materinjem jeziku, kako derivirati i korjenovati, što je molekula, a što atom, no zakazuje kada nas treba naučiti o stvarima s kojima ćemo se puno češće susretati. Jedna od tih stvari svakako je financijska pismenost. Drugim riječima, školski sustav zakazuje kada nas treba naučiti o tome kako voditi domaćinstvo, obavljati nužne popravke u našim stambenim prostorima i kako voditi svoje račune. Zato danas jako puno mladih ljudi nije upoznato s terminima žiro račun, tekući račun i sl. Zato ovdje donosimo sve bitne informacije koje trebate znati o takvim stvarima. Bilo da su u pitanju krediti, plaća, mirovina ili neki drugi iznos, sve mora sjesti na svoj račun. Koji račun je za koje stvari? Žiro račun i tekući račun po puno toga su slični, ali su u nekim stvarima i različiti. Počnimo s osnovama:

Žiro račun: što treba znati?

Žiro račun je osnovni račun kojeg otvarate u banci, a sve u svrhu primanja honorarnog karaktera, rente ili raznih naknada i provizija koje dobivate radi obavljanja nekakve djelatnosti. Prihodi koje ostvarujete putem svog obrta također se uplaćuju na žiro račun, isto kao i primanja povezana s ugovorom o djelu. Ovaj račun podliježe nadzoru poreznih institucija, a isto tako ga karakterizira nemogućnost odlaženja u minus, odnosno korištenje više od ostvarenih sredstava. Žiro je račun koji je vrlo dobro poznat i studentima. Naknade koje studenti dobivaju radi svog studentskog rada uvijek idu na žiro. Razlog tomu je što postoje limiti koliko student može zaraditi, a da i dalje bude porezna olakšica svojim roditeljima. Ovaj zakon također se često mijenja stoga uvijek budite upoznati sa zadnjim izmjenama. Žiro je namijenjen za sve financijske transakcije koje su oporezive. Što je onda tekući račun? Kako se razlikuje od žira i koje su njegove glavne karakteristike?

Žiro račun i tekući račun: koja je razlika?

Tekući račun je račun koji se otvara na zahtjev klijenta u banci, a označava račun koji je vrlo fleksibilan po tome što na njega sjeda. Tekući račun ne podliježe nadzoru poreznih institucija. Kao takav, savršen je za sve transakcije svakodnevne prirode: prebacivanje novaca kolegama i prijateljima, primanje novaca bez uređenog ugovora o radu ili djelu. Tekući račun je namijenjen i za redovita primanja kao što su plaće i mirovine. Tamo gdje žiro račun ne može, tekući može stoga je na tekućem računu dozvoljen minus. Dozvoljeni minus ovisi o tome u kojoj ste banci i kakav dogovor imate s bankom. Žiro račun i tekući račun mogu poslužiti kada trebate platiti svakodnevne troškove, tu nema razlike. Njihova glavna razlika leži u tome što je žiro oporeziv račun, a tekući nije; te što na tekućem imate dozvoljen minus, a na žiru to nemate. Dozvoljeno prekoračenje je druga tema o kojoj pričamo u idućem članku! Sada ste informirani.

         
Ocjena: 4.8 / 5 (116 ocjena)

Home » Što je žiro račun