Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 11:23
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Povijest prvih štedionica

**Počeci bankarstva: Povijest prvih štedionica u antičkom svijetu**

### Počeci bankarstva: Povijest prvih štedionica u antičkom svijetu

Povijest prvih štedionica seže daleko u prošlost, u vrijeme kada su drevne civilizacije počele razvijati osnovne oblike bankarskih institucija. Prvi tragovi organiziranog bankarstva mogu se pronaći u Mezopotamiji, koja se smatra kolijevkom civilizacije. Tamo su hramovi i palače nudili usluge čuvanja vrijednosti i posuđivanja sredstava. Ovi rani oblici štedionica omogućavali su ljudima da sigurno pohrane svoju imovinu, štiteći je od krađe i prirodnih katastrofa.

U starom Egiptu, svećenici su u hramovima čuvali zlato i druge dragocjenosti, dok su u antičkoj Grčkoj banke zauzimale značajno mjesto.

Na primjer, u hramu u Delfima su se čuvale vrijednosti i nudile se zajmovi pod strogim uvjetima. Iako su ove institucije imale religioznu dimenziju i bile usko povezane s bogovima, praktički su funkcionirale kao prve štedionice.

Rimljani su također razvili sofisticirane oblike financijskih institucija. U starom Rimu, argentarii, ili srebrni trgovci, nudili su različite bankarske usluge kao što su čuvanje depozita, izdavanje zajmova i mjenjačke poslove. Ove aktivnosti bile su regulirane rimskim zakonima, što je omogućilo veću sigurnost i povjerenje među klijentima. Razvoj prvih štednih institucija u ovom kontekstu pokazuje kako su financijske institucije evoluirale i postale sastavni dio društava.

Kineska civilizacija također ima dugu tradiciju bankarstva.

Tijekom dinastije Han (206. p.n.e. – 220. n.e.), vlada je uspostavila državne riznice koje su funkcionirale kao štedionice za pohranu bogatstva plemstva i običnih ljudi.

Ove institucije omogućile su lakši pristup kapitalu i podržale razvoj trgovine i gospodarstva.

Zanimljivo je napomenuti kako su mnoge od tih rani štedionica imale zajednički nazivnik – povjerenje. Povjerenje je bilo ključno za funkcioniranje financijskih sustava i omogućavalo je širu prihvaćenost među stanovništvom. Moderni koncept štedionica zadržava taj osnovni princip, iako su današnje institucije mnogo složenije.

Za dodatne informacije o povijesti bankarstva i razvoja štedionica, posjetite barzikreditikeshkredit.com. Na ovoj web stranici možete pronaći detaljnije analize i povijesne podatke koji će vam pomoći da dublje razumijete evoluciju financijskih institucija kroz stoljeća.

Proučavanje povijesti prvih štedionica otkriva kako su se bankarske institucije postupno razvijale iz osnovnih oblika imovinskog čuvanja u složene sustave koji danas oblikuju globalno gospodarstvo. Temelji postavljeni u antičkom svijetu i dalje utječu na način na koji štedimo i upravljamo svojim financijama, stvarajući temelj za moderne bankarske prakse.

**Srednjovjekovni razvoj: Povijest prvih štedionica u Europi**

### Srednjovjekovni razvoj: Povijest prvih štedionica u Europi

Povijest prvih štedionica u srednjovjekovnoj Europi odražava značajnu transformaciju ekonomskih i društvenih struktura tog razdoblja. Tijekom ranog srednjeg vijeka, nakon pada Rimskog Carstva, trgovina i bankarstvo su se gotovo ugasili. Međutim, s vremenom su se pojavile nove financijske institucije koje su odigrale ključnu ulogu u ekonomskom oporavku Europe.

Jedan od najranijih oblika štedionica u srednjovjekovnoj Europi bili su lombardni zajmodavci.

Ovi financijski posrednici, porijeklom iz regije Lombardije u Italiji, nudili su usluge kao što su posudba novca uz kamate i čuvanje depozita. Lombardni bankari brzo su stekli reputaciju pouzdanih financijskih stručnjaka i proširili su svoje usluge diljem Europe. U mnogim gradovima, lombardne banke bile su preteče modernih štedionica, omogućujući ljudima sigurno čuvanje svojeg novca i dragocjenosti.

Tijekom 12. i 13. stoljeća, trgovci iz Italijanskih gradova-država poput Venecije, Genove i Firence stvorili su moćne trgovačke mreže koje su zahtijevale sofisticirane financijske usluge.

Ove su trgovačke kuće razvile složene sustave kredita i depozita, služeći kao rani oblici štedionica. Banke poput Banco di San Giorgio u Genovi i Banco dei Medici u Firenci postale su centralne institucije za trgovinu i financije, značajno utječući na ekonomski rast tih regija.

U sjevernoj Europi, posebno u gradovima Hanzeatske lige, razvijale su se lokalne banke i štedionice koje su osiguravale sredstva za trgovinu i ulaganja. Ove institucije omogućile su gospodarstvenicima i trgovcima da lako pristupe kapitalu, što je potaknulo razvoj trgovine i industrije. U Engleskoj, Knights Templar osnovali su mrežu financijskih usluga koja je također funkcionirala kao rani oblik bankarstva, pružajući usluge čuvanja novca i prijenosa sredstava.

Važno je napomenuti da je tijekom srednjeg vijeka Katolička crkva imala značajan utjecaj na bankarske aktivnosti.

Zbog zabrane lihvarenja, tj. naplate kamata na zajmove, razvijeni su različiti alternativni sustavi financiranja. Crkvene ustanove, poput samostana i biskupija, često su djelovale kao štedionice, pružajući sigurno utočište za imovinu vjernika.

Za dublje razumijevanje i dodatne informacije o razvoju štedionica kroz povijest, posjetite barzikreditikeshkredit.com, gdje možete pronaći detaljne analize i povijesne podatke o financijskim institucijama.

Razvoj prvih štedionica u srednjovjekovnoj Europi svjedoči o prilagodljivosti i inovativnosti financijskih sustava tog vremena. Kroz stoljeća, ove su institucije evoluirale, postavljajući temelje za moderno bankarstvo kakvo danas poznajemo. Povijest tih ranih štedionica odražava dinamičan razvoj ekonomskih struktura i može nam pružiti dragocjene uvide u temeljne principe financijskog upravljanja.

**Industrijska revolucija i modernizacija: Povijest prvih štedionica u 19. stoljeću**

### Industrijska revolucija i modernizacija: Povijest prvih štedionica u 19. stoljeću

Povijest prvih štedionica tijekom 19. stoljeća obilježena je značajnim promjenama koje su donijele industrijska revolucija i ubrzana modernizacija društva. Ovaj period predstavlja ključni trenutak u razvoju bankarskog sustava, kada su štedionice postale široko dostupne građanima i počele igrati važnu ulogu u gospodarskom razvoju. Industrijska revolucija donijela je sa sobom povećan priljev radne snage u gradove, što je zahtijevalo nove financijske usluge prilagođene potrebama sve većeg broja stanovnika.

Jedan od prvih i najvažnijih događaja u povijesti štedionica bila je osnivanje štedionice u škotskom gradu Ruthwellu 1810.

godine. Reverend Henry Duncan otvorio je ovu štedionicu s ciljem da omogući radnicima sigurno mjesto za pohranu njihovih teško zarađenih sredstava. Ovaj model brzo se proširio i inspirirao osnivanje sličnih institucija širom Europe. Štedionice su postale institucije koje ne samo da su čuvale depozite, nego su i omogućavale stanovnicima da štede i zarađuju kamate na svoja sredstva, potičući tako financijsku stabilnost i sigurnost.

U Njemačkoj su štedionice također imale značajnu ulogu u društvenom i ekonomskom razvoju. Sparkassen su osnovane kako bi podržale maloprodaju i obrtništvo, pružajući financijske usluge onima koji su ih najviše trebali.

Ove su štedionice postale okosnica lokalnih ekonomija, nudeći niske kamate i potičući štednju među radnicima i obiteljima.

U Sjedinjenim Američkim Državama, štedionice su također doživjele procvat tijekom 19. stoljeća. Prva štedionica osnovana je u Philadelphiji 1816. godine, a ubrzo su je slijedile i druge diljem zemlje. S razvojem industrije i urbanizacije, potreba za sigurnim i pouzdanim mjestima za pohranu i štednju sredstava postala je sve očitija, čime su štedionice igrale ključnu ulogu u financijskoj integraciji radničke klase i srednjih slojeva.

Važno je napomenuti da je tijekom ovog razdoblja došlo i do razvoja regulatornog okvira za bankarstvo.

Vlade su počele uvoditi zakone kako bi osigurale stabilnost i pouzdanost financijskih institucija. Ovi zakoni imali su za cilj zaštititi štediše i osigurati da štedionice posluju na transparentan i odgovoran način.

Za dodatne informacije o povijesti štedionica i detaljne analize njihovog razvoja, posjetite barzikreditikeshkredit.com. Ova web stranica nudi bogat izvor povijesnih podataka i stručnih analiza koje će vam pomoći da bolje shvatite evoluciju financijskih institucija tijekom stoljeća.

Kroz 19. stoljeće, štedionice su postale ključne institucije koje su oblikovale ekonomski pejzaž mnogih zemalja. Njihov razvoj i prilagodba novim uvjetima donijeli su stabilnost i sigurnost štedišama, omogućujući im da sigurno pohranjuju svoja sredstva i planiraju za budućnost. Razvoj prvih financijskih institucija u ovom razdoblju svjedoči o transformacijama koje su oblikovale moderne financijske sustave i omogućile širu ekonomsku participaciju.

         
Ocjena: 4.7 / 5 (178 ocjena)

Home » Povijest prvih štedionica