Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 22.04.2024 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je financijska pismenost

Što sve podrazumijeva pojam “financijska pismenost”?

Kada pred kraj vrtića naučite čitati i pisati, kažu za Vas da ste postali pismeni. Kada se naučite koristiti računalo, upravljati osnovnim programima i sve što ide uz to, kažu da ste informatički pismeni. Što je onda financijska pismenost? Sigurni smo da znate da to nije kada znate koja novčanica označava koliko eura, već se radi o jednom drugom znanju. Financijska pismenost je termin kojim označavamo sva znanja vezana uz vođenje financija, štednja i kreditnog poslovanja. Financijski pismena osoba zna razliku između žiro i tekućeg računa, zna kako podići kredit, otvoriti štednju te kako dogovoriti prekoračenje na računu. Danas je vrlo dobro poznata činjenica da nas školstvo ne uči financijskoj pismenosti, no upravo zato koristimo internet i razne druge izvore informacija kako bismo naučili sve ono što nas škola nije. U ovome tekstu prolazimo kroz osnove financijske pismenosti te ćete na kraju ovog teksta moći i za sebe reći da ste financijski pismeni.

Financijska pismenost: računi

Postoje dva osnovna računa koje možete otvoriti u banci. Žiro račun je osnovni račun koji je pod nadzorom poreznih tijela, a na nj sjedaju sva primanja neredovitog karaktera poput honorara ili sredstava koje dobivate putem ugovora o djelu. Bilo kakve rente koje prikupljate također sjedaju na žiro račun. Žiro račun nema dozvoljen minus, a sve što na nj sjede biva oporezivano. Tekući račun s druge strane, služi za sva redovita primanja poput plaća i mirovina te nije pod nadzorom poreznih tijela. Na njemu imate dogovoreno prekoračenje koje je zapravo neka vrsta kredita. Brzi krediti se danas mogu naći posvuda, pogotovo van prostorija banaka, no dobro je znati da na svom tekućem možete odmah uzeti i kredit. Financijska pismenost također uključuje i znanja o štednji i kreditima. Krediti su vrlo važan dio financija danas stoga ćemo popričati malo više o njima. Financijska pismenost također uključuje i ostale informacije poput deviznog računa (računa u drugoj valuti).

Financijska pismenost: krediti i štednja

Osnova ideja banaka je da posuđuju novac te prikupljaju taj isti novac uz kamate i tako se stvara profit. Krediti su osnova bankovne djelatnosti. Financijska pismenost također uključuje i znati kako podići kredit! Krediti se dijele na namjenske i nenamjenske. Namjenski krediti su oni krediti gdje dogovorena sredstva odmah dajete na ono što ste s njima naumili (primjerice kupovina stana ili vozila). Nenamjenski krediti su krediti gdje ostaje na Vama da ih trošite kako želite. Da biste podigli kredit, banka pregledava Vašu povijest kreditnog ponašanja i ocjenjuje koliko je rizično dati Vam taj kredit. Ukoliko uredno poslujete s kreditima, moći ćete ostvariti sve što želite. Ipak, kada je u pitanju stambeni kredit, situacija je malo kompleksnija.. Financijska pismenost također uključuje i štednju: koja je svrha štednje? Isplati li se štedjeti u današnje vrijeme? Na takva pitanja nemamo odgovore, a sve drugo što trebate znati možete pogledati pod ostalim člancima na stranici!

         
Ocjena: 4.8 / 5 (156 ocjena)

Home » Što je financijska pismenost