Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 22.04.2024 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Trenutak kada će otplatiti zadnju ratu kredita, nešto je o čemu sanja svaki Hrvat. Osobito se to odnosi na one koje imaju dugoročne stambene kredite. Olakšanje da je nekretnina konačno njihova je neprocjenjivo. I upravo se zbog toga oni koju su u mogućnosti, odlučuju kredit otplatiti čak i prije vremena. No banke na prijevremenu otplatu kredita ne gledaju blagonaklono. Što klijent prije otplati kredit, to znači manje novca za banku. Prijevremena otplata kredita samim time podrazumijeva manje kamate i niži priljev novca. Banke se toga, naravno ne žele odreći pa su klijenta kažnjavale penalima za prijevremenu otplatu kredita.

Prijevremena otplata kredita: Kakve su zakonske regulative?

Sve do posljednjih deset godina banke su redovno naplaćivale penale i raznorazne naknade za prijevremenu otplatu kredita. Stvari su se promijenile 2010. godine kad su ograničene naknade za potrošačke kredite. Krediti koju su podignuti do 2010. godine nisu imali ograničenja kad su u pitanju penali, a svi podignuti nakon toga imaju ograničenje. Naročito se to odnosi na kredite s promjenjivom kamatnom stopom. Za sve takve kredite nije bila dopuštena naplata penala za prijevremenu otplatu kredita.

U posebnu kategoriju spadaju stambeni krediti za koje se Hrvati najčešće i odlučuju. Sve do prošle godine banke su po vlastitom nahođenju naplaćivale naknade za prijevremenu otplatu kredita, no za sve kredite dignute nakon 20. listopada 2017. godine nemaju pravo naplate penala. No brojna svjedočanstva nezadovoljnih klijenata pokazuju drugačije. Mnogi su se žalili da im banke pokušavaju naplatiti prijevremenu otplatu kredita iako za to ne postoji zakonska osnova. Naknade su bile najviše kod stambenih kredita i iznosile su i do nekoliko posto ukupnog iznosa kredita što je klijente znalo natjerati da odustanu od prijevremene otplate kredita jer im je redovno plaćanje bila jeftinija opcija.

Zamke se kriju u sitnim slovima ugovora o kreditiranju

Iako su regulative na snazi, prije nego li se odlučite za zatvaranje i prijevremenu otplatu kredita, najbolje je ponovno proučiti ugovor koji ste potpisali o kreditiranju. Detalji se kriju u sitnim slovima i ako vam možda nije sve najjasnije, pokušajte pronaći pomoć financijskog ili pravnog stručnjaka. Uvijek postoji mogućnost da vam banka naplati određenu naknadu, pa treba vidjeti isplati li se više otplaćivati mjesečne rate ili platiti naknadu i zatvoriti sva dugovanja.

Prijevremena otplata kredita kratkoročnim kreditom

Donedavni monopol banaka našao se na klimavim nogama, o čemu svjedoči presuda u korist klijenta koji je tužio banku zbog naplate naknade za prijevremen otplatu kredita. Mnogi su se Hrvati stoga ohrabrili i pokušavaju svoje kredite zatvoriti prije vremena. Sve češće uzimaju nenamjenske kredite u kreditnim kućama ne bi li zatvorili stambeni kredit. To im se više isplati jer je kamatna stopa tek neznatno viša, ali je rok otplate znatno kraći.

Pritom se ne provjerava kreditna sposobnost klijenta, već se pazi da klijent ima redovna primanja i uredno podmiruje sva svoja dugovanja. Do kredita i pozajmica se najčešće može doći isključivo online putem. Time se štedi vrijeme i energija za bitnije stvari. Posudba novca odobrava se u najkraćem mogućem roku ukoliko je dokumentacija koju kreditna kuća zahtijeva potpuna. Rok isplate kreće se od 15 minuta do 24 sata od podnošenja zahtjeva.

         
Ocjena: 4.9 / 5 (227 ocjena)

Home » Prijevremena otplata kredita