Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Ponedjeljak 20.05.2024 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!

Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Financijska pismenost u Hrvatskoj na niskim je granama. Tek se u posljednjem desetljeću sustavno radi na tome, dok se u europskim zemljama već godinama radni na usmjeravanju mladih generacija. Građane je potrebno od malih nogu naučiti pozitivnom stavu u novcu jer se na taj način ulaže u sam rast gospodarstva. Najlošije se tome snalaze mlađi od 19 godina koji još nisu svjesni da se novac lakše troši nego zaradi, potvrdila su istraživanja. Financijski pismeni građani znat će kako izbjeći financijske zamke koje se kriju u ponudama kredita, rasprodajama i sličnim ponudama.

Što je to financijska pismenost?

Financijska pismenost je sposobnost pametnog upravljanja financijama. Pomoću naučenih vještina koje se stječu ulaganjem u opismenjavanje, građani su sposobni raspolagati sa svojim financijama tako da postignu određenu financijsku sigurnost. U prijevodu to znače da troše manje nego što zarađuju i još pritom uspiju uštedjeti i po mogućnosti ušteđeno pametno uložiti. Samo takvi građani znaju kako izbjeći financijske zamke.

Važno je stoga djecu od malih nogu naučiti štednji i umjerenoj trešnji. U kasnijoj dobi to znači da će naučiti cijeniti novac koji su zaradili i moći je bez ikakve muke odolijevati akcijama i rasprodajama. A činjenica jest da nas trgovački lanci i internet trgovine mame na svakom koraku. Sto eura tu, pa sto eura tamo… – novac ode iz džepa, a da mi toga nismo ni svjesni. Važno je stoga stalno ulagati u edukacije mladih kako bismo odgojili financijski odgovorne građane.

Lažni oglasi za pozajmljivanje novca

Financijske zamke kriju se na svakom koraku, osobito otkad su se na tržištu pojavile različite vrste institucije koje nude novac na ruke. Hitna isplata novca ponekad se čini kao dobra odluka naročito kad vam novac treba u roku odmah. No to za sobom može ostaviti negativne posljedice. Ako ne postoji nikakav pisani dokaz o posudbi novca, postoji mogućnost o raznovrsnim malverzacijama. Može se reći da novac nije vraćen iako jest, može se reći da je vraćena manja svota ili da je novac posuđen pod drugačijim uvjetima. Najbolje je provjeriti legitimnost kreditnih kuća na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke.

Kako izbjeći financijske zamke u potrazi za kreditima

U potrazi za kreditima, banke nerijetko jednu stvar oglašavaju na internetskim stranicama, a već je posve druga stvar u poslovnicama. Radi se ponajviše o kratkoročnim ponudama koje brzo istječu pa već jedan dan može igrati ulogu u visini kamatne stope. Kako izbjeći financijske zamke u tom slučaju? – uvijek bez obzira na reklame treba zatražiti i službenu ponudu bankara. Ako se kojim slučajem odlučite za tu ponudu imate dokaz pod kojim ste uvjetima dogovorili posudu novca. Jer uvijek postoji mogućnost da se uvjeti promijene.

Kako izbjeći financijske zamke u ugovorima

Prilikom bilo kakve posudbe novca, pa bilo to od članova obitelji ili pak od financijskih institucija, valja potpisati ugovor. Na taj se način reguliraju uvjeti posuđivanja i smanjuju mogućnosti za zaobilaženje obaveza. No ugovor može imati zamki ili sitnih slova i treba ga dobro proučiti prije potpisivanja. Kako izbjeći financijske zamke, pitanje je sad?! U tom je slučaju najbolje potražiti pomoć ekonomskih ili pravnih stručnjaka koji će vam razjasniti sve nedoumice koje imate.

         
Ocjena: 4.5 / 5 (258 ocjena)

Home » Kako izbjeći financijske zamke